Pergola – en elegant lösning för din trädgård

För dig som vill ha ett uterum med möjligheter

En pergola är en utomhusstruktur som lyxar till din uteplats och samtidigt skapar ett extra rum för dig där du kan förlänga din utesäsong i lugn och ro. En pergola är skapat för att ha i trädgården och ska ge skugga och luft till dig som vistas i trädgården. Den kan vara helt fristående eller anslutet till en byggnad eller ditt hus.

En pergola har många olika funktioner, vilket är en av anledningarna till att den är så populär. Den är alltså inte bara en vacker trädgårdsdekoration, den skapar också en avkopplande miljö med skugga där du kan njuta av den friska och behagliga luften.

Möbler på altanen med en pergola i vitt trä

Flera olika lösningar med vår pergola

Med Bellevue Solskydds pergola kan du känna dig utomhus utan att behöva oroa dig för kalla vindar eller för stark sol. Du kan istället njuta av varma sommardagar där du får en behaglig skugga.

Under kallare temperatur under året kan du också utnyttja din pergola, lösningen blir att du utrustar din pergola med värmare exempelvis, så att ni håller er varma. Det blir samtidigt även en behaglig och mysig uteplats som familjen kan nyttja.

Köpa pergola för ditt hem

Pergola – en influens av Medelhavsområdet

Konceptet med pergola kommer ursprungligen från området runt Medelhavet där dess huvudsakliga syfte var att skapa en behaglig skugga över en viktig plats trädgården. Ordet pergola är ett italienskt ord och betyder pelargång eller lövsal.

Att bygga pergolor kommer från antiken

Redan under antiken började man bygga pergolor. Då var det främst med dyrbart material som marmor som man valde att bygga pergolor i. Detta skapade stora fina vyer och gav ett mycket vackert och lugnande intryck.

Extra lång pergola i traditionell stil

Nu på senare tid bygger man pergolor av impregnerat virke och konstruktionen har till främsta uppgift att skapa skugga och eventuellt ge stöd åt växter som klänger sig fast.

Pergolans konstruktion

En pergola kan se ut på flera sätt och ha många olika funktioner. Oftast hålls det väldigt enkelt med ett ramverk som byggs med stående stolpar och träbalkar som man fäster ovan. Ibland vill man ha ytterligare skydd och då kan man sätta på ett tak.

Pergolan kan ytterligare konstrueras med klätterväxter som används för att ge ännu mer skugga. Man brukar låta växterna sätta sig fast på träkonstruktionen för både funktion och design men det är också väldigt förekommande att ha en pergola som inte innehåller någon grönska alls.

Tillverkas av olika material

Pergolor tillverkas av olika material såsom trä, metall, vinyl och aluminium. Trä är det vanligaste materialet, men de tre andra alternativen har blivit mer och mer populära på senare tid på grund av dess låga underhållskostnader.

Pergola på en uteplats

Därför är pergola ett bra köp för dig

Det finns flera olika anledningar till varför en pergola är ett optimalt köp för dig. Vi har samlat information kring produkten och varför man behöver en pergola i sin trädgård:

Ger skugga och svalka

En pergola tillför både skugga och svalka på en solig dag samt skapar en trevlig plats för dig att koppla av i. Det är dessutom väldigt skönt att sitta och ta en fika eller äta en måltid i din pergola när du känner för att vistas utomhus men inte vill bli alldeles för varm.

Estetisk tilltalande

En pergola kan också fungera som en slags dekoration i din trädgård. Med blommande växter som klättrar och omringar pergolan skapar det en otroligt vacker miljö. Din pergola kan anpassas efter dina behov och inredning, vilket också gör den till ett utmärkt val för att förbättra estetiken och funktionaliteten utifrån dina egna preferenser och önskemål. Du kan välja vilken färg du vill så att din pergola den matchar resterande inredning i ditt hem.

Ökad fastighetsvärde

Att ha en pergola kan öka värdet på din fastighet inför framtida försäljning. Eftersom pergolan är en attraktiv och funktionell funktion lockar den till sig potentiella köpare. Med pergolans stöd åt klätterväxter bildas även en vacker utsikt. Några av de vanligaste klätterväxterna som brukar pryda pergolor är rosor, vildvin, blåregn och klematis. Dessa är väldigt vackra växter och blommor som är attraktiva i de flestas ögon.

Växter och lampor hänger i trädgården på en pergola

Ett ventilerat uterum

En pergola är vanligtvis inte avsedd att ge någon betydande ventilation i sig själv, men den kan bidra till att skapa en öppen och luftig utomhusmiljö genom att skapa ett skyddat område som är öppet på sidorna. Eftersom pergolor har öppet tak och sidoväggar kan det också bidra till förbättring av ventilationen i utomhusutrymmen.

Anpassningsbarhet

Pergolor finns i många storlekar, former och material. Detta innebär att det finns en pergola som passar för alla trädgårdsmodeller och hus, oavsett design eller vilken budget du har. Pergolor är möjliga för de flesta hem och kan antingen vara helt fristående eller anslutna till huset.

Bygga pergola till altan

Värt att veta inför köp av pergola

Bygglov för pergola

Du behöver inget bygglov för att bygga en pergola i din trädgård, så länge pergolan befinner sig minst 3 m från tomtgränsen och har rimlig höjd. Det är alltid bra att ta kontakt med byggnadsnämnden i din kommun om du är osäker på vad som gäller för just dig.

Underhåll av pergola

Beroende på vilket material du väljer för din pergola så kan den behövas underhållas regelbundet för att bibehålla sitt utseende. Träpergolor behöver oftast målas och behandlas mot väder och vind. Pergolor i aluminium kräver mindre underhåll.

Placering av pergola

Att hitta den bästa placeringen för din pergola beror på hur du vill att det skall se ut och trädgården den ska placeras i. Generellt sett är det vanligt att placera pergolan på en plats där det finns tillräckligt med utrymme. Pergolan ska inte hindra fri rörlighet och stå i vägen i trädgården.

En vanlig placering för en pergola är nära din uteplats eller vid en pool för att tillföra skugga och avskildhet.Man kan också placera pergolan vid din entré eller trädgårdsstig för att skapa en vacker entré och inbjudande miljö.

Om pergolan används i syfte att stödja klätterväxter, är det ett optimalt läge att placera pergolan på den plats där växterna växer.

Pergolan är det flexibla uterummet

Sammanfattningsvis är en pergola en smidigt och vacker lösning till din trädgård. Med olika material och designalternativ kan du välja vilken pergola som bäst passar in hos dig.

Monterar Pergola i uterum

Skapa din exklusiva utomhusoas med vår pergola

Unna dig den ultimata uteplatsen och skapa en oas av avkoppling med en exklusiv pergola från Bellevue Solskydd!

Vi erbjuder skräddarsydda lösningar för att uppfylla dina drömmar om en perfekt uteplats. Som experter inom området garanterar vi att varje detalj i din pergola är precis som du vill ha den, från materialval till design och funktioner.

Vänta inte längre med att förverkliga din utomhusdröm – köp din pergola idag från Bellevue Solskydd! Kontakta oss nu så hjälper vi dig att skapa en stilfull och praktisk lösning som passar perfekt på din tomt.